Massage under Tour de France 2017

25 årige Michael Valgren cykler lige nu verdens hårdeste cykelløb, Tour de France. I den anledning har AftenTour 2017 på DR interviewed Astana-rytteren omkring hans rutiner mellem hver af de i alt 21 etaper. Her siger Valgren, at massage spiller en stor rolle når han skal restituere. Når man cykler fem til seks timer hver dag er restitution afgørende, siger Tour de France stjernen. Her skal massagen i gang så hurtigt som muligt efter løbet. Udover at hjælpe mod muskelspændinger, smerter og hurtigere restitution, er den daglige massage en form for helligt frirum for Michael Valgren. “Det er en time (massage) hvor man virkelig bare kobler af”.

Udover at Tour de France er fysisk hårdt, er det også et meget stressende løb der kræver en stærk psyke. Her hjælper den daglige massagebehandling også Valgren til at fokusere og få mere overskud under verdens hårdeste cykelløb. Se hele indslaget på AftenTour (28 min.).

Se interviewet om Michael Valgrens og massage her:

Sådan virker massage for restitution

Michael Valgren kender lidt til det tekniske bag massagen. Han siger selv, at det er noget med nogle affaldsstoffer i kroppen og at massage bare virker. Og det har Tour de France rytteren også ret i.

Når du styrketræner, cykler eller dyrker motionsløb nedbryder du faktisk langsomt dine muskler. Under denne proces udskilles der en masse affaldsstoffer som ophobes i blodet og muskelvævet. Det er disse affaldsstoffer der giver mælkesyre i benene under sport og motion. Når kroppen bliver masseret sættes der gang i blodets cirkulation og kredsløb. Det udskifter det “brugte” blod i musklerne med frisk blod, så affaldsstoffer hurtigere kan blive udskilt under urinering. Det er bl.a. cirkulationen af det friske blod der hjælper musklerne med at restituere meget hurtigere.

Læs mere: 10 tegn på at du har brug for massage

Kan massage hjælpe mod stress?

Massage under Tour de France

Fodmassage er en effektiv behandling for atleter og sportsfolk

Tour de France-rytteren siger selv, at hans daglige massagebehandling også hjælper ham med at afstresse. Det er noget der giver ham mere overskud mellem etaperne så han bedre kan fokusere. Men hvordan skaber massage et psykisk overskud?

Det er der faktisk flere forskere der har undersøgt i mange år. Når man er stresset producerer kroppen adrenalin og kortisol. Disse hormoner er præstationsfremmende og giver kroppen et boost i pressede situationer. Problemet er, at vores krop har svært ved selv at forbrænde kortisol. Under længerevarende stress kan der derfor ske store ophobninger af kortisol i kroppen. Det vil det ofte føre til angst og depression. Her har forskere påvist, at massage kan øge forbrændingen af kortisol med op til 53 procent.